Actualiteiten

Op deze pagina treft u links aan naar interessante achtergrond informatie over Industrial Cyber Security. Heeft u iets interessants gezien? Laat het ons weten!

De Cybersecuritywet (Csw) is op 15 februari 2018 naar de Tweede Kamer gegaan.

Aanbieders van essentiële diensten, zoals drinkwaterbedrijven, banken en beheerders van gas- en elektriciteitsleidingen, worden in de loop van 2018 verplicht te voldoen aan beveiligingseisen. Zij moeten adequate maatregelen nemen tegen inbreuken van buitenaf op hun netwerk- en informatiebeveiliging. Als zich toch een cyberincident voordoet, moeten zij hun techniek en organisatie op orde hebben om de digitale ‘brand’ snel te kunnen blussen en de schade zoveel mogelijk te beperken. Voorstel voor de Cybersecuritywet (Csw)

Het blockchain principe is bekend van digitale valuta als de Bitcoin. Binnen de theorie van blockchain zitten ook nog andere bruikbare veiligheidsprincipes, dit is smart blockchain. Het is als theorie erg interessant. Toepassingen in de industrie zullen nog wel even op zich laten wachten.

Lees meer over smart blockchain in dit TNO-onderzoek.

Industroyer is een industrieel virus dat onder andere de stroomvoorziening in Oekraïne heeft platgelegd. Het is bekend sinds december 2016. Pas halverwege 2017 drong de kennis hiervan algemeen in Nederland door. Het geeft een goed beeld van wat er momenteel mogelijk is.

IoTroop is een bekend IoT botnet virus van eind 2017. Kennis over het principe van een botnet is essentieel in het bepalen van je Security beleidsplan.

Film klassieker onder de Cyber Security films is Zero Days over het Stuxnet virus. Dit was de stand van zaken in 2010. Hoe geavanceerd zijn de huidige virussen?

Menu